Spaghettli alle Vongole


Włoski klasyk, czyli to co uwielbiam najbardziej... Neapolitański danie składające się z makaronu spaghetti oraz vongoli, czyli małż sercówek. Bazuje ono na smaku uzyskanym z tych właśnie małż, więc nie dodajemy do niego wielu dodatków, a jedynie czosnek i pietruszkę. 


Składniki:
300 g makaronu spaghetti 
1 kg vongoli
100 ml białego wina
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
natka pietruszki

  • Vongole namoczyć w lekko osolonej wodzie przez 2 godziny. Opłukać pod bieżącą wodą, a otwarte wyrzucić.
  • Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu.
  • Czosnek i natkę drobno posiekać.
  • Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek. Po chwili wlać wino i wrzucić muszle. Przykryć i po kilku minutach gotowania zdjąć pokrywkę.
  • Muszle wyłowić łyżką cedzakową, odrzucić wszystkie zamknięte. Pozostały wywar lekko zredukować na małym ogniu i doprawić ewentualnie. 
  • Ugotowany makaron odcedzić i wrzucić do sosu, dodać odcedzone vongole, natkę pietruszki i całość wymieszać.
  • Podawać na gorąco. 


Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne