Sałatka z figami i gorgonzolą
Świeże dojrzałe figi idealnie pasują do szybkich lekkich sałatek. Do wersji, którą dzisiaj przygotowałam, a mianowicie z włoskim pleśniowym serem gorgonzola, można również dodać pokrojoną szynkę parmeńską. Sałatka będzie jeszcze bardziej sycąca i kolorowa.
Składniki:
rukola lub mieszane sałaty
3 świeże figi
kawałek sera gorgonzola
garść orzechów włoskich
2 łyżki oliwy
łyżka octu balsamicznego
łyżeczka miodu
sól, pieprz
- Rukolę umyć i ułożyć na talerzu, a na niej pokrojone w ćwiartki figi.
- Następnie dodać porwany na kawałeczki ser gorgonzola i posypać posiekanymi orzechami.
- Wymieszać składniki sosu i polać nim sałatkę.
Komentarze
Prześlij komentarz