Parmigiana di Melanzane
Klasyczna włoska zapiekanka pochodząca z Neapolu, w której skład wchodzą przesmażone wcześniej bakłażany, sery mozarella i parmezan oraz aromatyczny sos pomidorowy. Jak wiele włoskich dań, potrawa ta ma również wiele regionalnych odmian.
Składniki:
2 średnie bakłażany
2 kulki sera mozarella
100 g parmezanu
mała cebula
sól, pieprz
500 g passaty pomidorowej
świeża bazylia
oliwa
- Bakłażany pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Oprószyć solą i odstawić na godzinę, aby puściły wodę.
- Mozarellę pokroić w kostkę, a parmezan zetrzeć.
- Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać passatę, szczyptę soli i pieprzu. Gotować na małym ogniu przez kilkanaście minut, pod koniec dodając porwane listki bazylii.\
- Plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem i obsmażyć na oliwie przez 3 minuty z każdej strony.
- Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
- Na dno formy żaroodpornej wylać 2-3 łyżki sosu pomidorowego. Ułożyć pierwszą warstwę bakłażanów, które posypać parmezanem. Następnie równomiernie rozłożyć ser mozarella i cienką warstwę sosu.
- Powtórzyć kolejne warstwy, na końcu wylać całą resztę sosu pomidorowego i posypać serami.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 30 minut.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut przed podaniem, aby parmigiana przestygła.
Komentarze
Prześlij komentarz