Owsianka z karmelizowanymi figami


Jako że sezon na figi w pełni to warto czym prędzej to wykorzystać i włączyć je do swojego menu śniadaniowego i nie tylko. A co nas najlepiej przywita w jesienny poranek jak nie ciepła i sycąca owsianka, która z karmelizowanymi w miodzie figami smakuje wręcz wybornie... 


Składniki na porcję:
2-3 figi
łyżka masła
miód
1/2 szkl. płatków owsianych 
szkl. mleka
ulubione orzechy np. nerkowce

  • Figi pokroić na połówki lub ćwiartki.
  • Na patelni rozpuścić masło, dodać 2 łyżki miodu i zamieszać. Ułożyć przekrojone figi i przesmażyć z każdej strony, aż figi się skarmelizują i zarumienią.
  • Wyłożyć połowe fig na talerz, a do pozostałych na patelni wsypać płatki owsiane. Przemieszać i uprażyć płatki przez chwilę, a następnie wlać mleko. 
  • Zagotować i zmniejszyć ogień, po czym gotować kilka minut do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Przełożyć owsiankę do miseczki, na wierzchu ułożyć skarmelizowane figi, polać miodem i posypać posiekanymi orzechami.




Komentarze

  1. Uwielbiam figi i nerkowce, a z owsianką to już w ogóle pycha!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne