Chała purimowa
Słodka chałka z rodzynkami, z zewnątrz chrupiąca a w środku puszysta i maślana. Przepis kuchni żydowskiej, który pochodzi z opracowania zbiorowego Magazynu Kuchnia pt.:"Domowy chleb, bułki i bułeczki".
Składniki:
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
80 g cukru
1/2 szkl. mleka
jajko
3 żółtka
szczypta soli
150 g masła
50 g rodzynek
łyżka stopionego masła do posmarowania chałki
- Drożdże rozetrzeć z mlekiem i odstawić na 15 minut. Masło utrzeć z cukrem, dodać kolejno jajko i żółtka. Wsypać rodzynki i mąkę, szczyptę soli i rozczyn z drożdży.
- Wyrobić gładkie ciasto i odstawić na godzinę, a następnie jeszcze raz zagnieść i podzielić na 3 równe części.
- Z każdej części ulepić wałek, a z wszystkich trzech wałków zapleść warkocz, mocno skleić końce i podwinąć pod spód. Odstawić do podrośnięcia na 20-30 minut.
- Piekarnik nastawić na 180 stopni.
- Chałkę posmarować stopionym masłem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec około 35 minut, aż chała się zezłoci.
Komentarze
Prześlij komentarz