Cantucci



Toskańskie kruche ciasteczka Cantucci (zwane również Cantuccini) z całymi migdałami, pieczone dwa razy dzięki czemu są bardzo chrupiące i można je przechowywać przez kilka tygodni w szczelnym pojemniku. Przed zjedzeniem można je zanurzyć w Vin Santo lub kawie. 


Składniki:
160 g cukru
260 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
100 g całych migdałów
łyżka likieru migdałowego
skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
jajko + białko
30 g miękkiego masła
szczypta soli
żółtko - do posmarowania


  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
  • W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól. Dodać jajko i boałko, likier migdałowy, otartą skórke oraz masło. Całośc zagnieść. 
  • Na końcu wmieszać w ciasto migdały i uformować z niego dwa wałki, które ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Posmarować je żółtkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
  • Po tym czasie wyjąć, poczekać aż przestygną i pokroić lekko po przekątnej na plastry o grubości 1 cm. Ułożyć je na blaszce.
  • Temperaturę obniżyć do 160 stopni, wstawić ponownie cantucci i piec około 20 minut.
  • Wystudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku.

Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne