Cantucci
Toskańskie kruche ciasteczka Cantucci (zwane również Cantuccini) z całymi migdałami, pieczone dwa razy dzięki czemu są bardzo chrupiące i można je przechowywać przez kilka tygodni w szczelnym pojemniku. Przed zjedzeniem można je zanurzyć w Vin Santo lub kawie.
Składniki:
160 g cukru
260 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
100 g całych migdałów
łyżka likieru migdałowego
skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
jajko + białko
30 g miękkiego masła
szczypta soli
żółtko - do posmarowania
30 g miękkiego masła
szczypta soli
żółtko - do posmarowania
- Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
- W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól. Dodać jajko i boałko, likier migdałowy, otartą skórke oraz masło. Całośc zagnieść.
- Na końcu wmieszać w ciasto migdały i uformować z niego dwa wałki, które ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmarować je żółtkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
- Po tym czasie wyjąć, poczekać aż przestygną i pokroić lekko po przekątnej na plastry o grubości 1 cm. Ułożyć je na blaszce.
- Temperaturę obniżyć do 160 stopni, wstawić ponownie cantucci i piec około 20 minut.
- Wystudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku.
Komentarze
Prześlij komentarz