Opadające ciasto czekoladowe z kremem i owocami


Wilgotne i puszyste mocno czekoladowe ciasto bez glutenu i proszku do pieczenia. Po upieczeniu środek ciasta opada i tworzy idealne miejsce na krem z serka mascarpone i śmietanki oraz ulubione owoce lata. Niebo w gębie - zapewniam!

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:
200 g gorzkiej czekolady
90 g masła
4 jajka - oddzielnie żółtka i białka
łyżka kakao
90 g cukru

na krem:
150 g śmietany kremówki
170 g sera mascarpone
3 łyżki cukru pudru

dodatkowo: truskawki, maliny, borówki itp.

  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce umieścić masło i połamaną czekoladę, roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić do przestudzenia. 
  • Następnie dodać żółtka, kakao i ponownie wymieszać.
  • Białka ubić na pianę, pod koniec dodając cukier. Ciągle ubijać, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.  
  • Gotową pianę dodać do czekoladowej masy i bardzo delikatnie wymieszać, aż całość się połączy.
  • Masę przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i całkowicie wystudzić.
  • Do miski wlać wszystkie składniki na krem. Ubić na puszystą masę i wyłożyć na zapadnięty wierzch ciasta. Na końcu dodać ulubione owoce.





Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne