Tarta z figami i kozim serem
Świeże, soczyste figi to owoce, które świetnie pasują do dań słodkich jak i wytrawnych. Nie obieramy ich ze skórki, tylko myjemy i kroimy. Na blogu pojawił się już prosty pomysł na figi zapiekane z kozim serem. W dzisiejszym przepisie zostały one ułożone w kruchej maślanej tarcie i zapieczone z masą jajeczno-śmietanową z tymiankiem. Bardzo lubię takie klasyczne połączenie smaków, które zawsze się sprawdza.
Składniki:
na spód:
200 g mąki pszennej
100 g masła
żółtko
2 łyżki wody
szczypta soli
nadzienie:
3-4 figi
2 łyżki miodu
200 g koziego sera
łyżeczka suszonego tymianku
3 jaja + pozostałe białko
200 g śmietany
sól, pieprz
- Formę na tartę o średnicy 26 cm wysmarować masłem.
- Mąkę i sól przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć całość palcami. Następnie dodać żółtko, wodę i zagnieść na gładkie ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
- Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy. Podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.
- Piekarnik nastawić na 180 stopni. Podpiec w nim spód tarty przez około 20 minut, aż się lekko zarumieni. Wyjąć.
- W misce wymieszać jajka z białkiem, śmietaną i tymiankiem. Doprawić masę solą i pieprzem.
- Ser kozi i figi pokroić na plastry. Na podpieczonym spodzie ułożyć plastry sera. Zalać je masą jajeczno-śmietanową, a na wierzchu ułożyć plastry fig.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 30 minut, aż masa się całkowicie zetnie.
Komentarze
Prześlij komentarz