Spanakopita
Grecka spanakopita to nic innego jak chrupiące ciasto filo z nadzieniem ze szpinaku i sera feta. Możemy ją przygotować w postaci dużej zapiekanki lub trójkątnych pierożków albo tak jak ja w formie ślimaka, który ciekawie się prezentuje i nie potrzeba do niego żadnej foremki.
Składniki:
500 g mrożonego lub kg świeżego szpinaku
200 g sera feta
5 płatów ciasta filo
cebula
2 ząbki czosnku
100 g masła
oliwa
sól, pieprz
sezam biały
- Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masło roztopić i odłożyć do przestudzenia.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić na niej posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodać szpinak i całość przesmażyć kilka minut. Następnie zdjąć patelnię z ognia i dodać pokruszony ser feta.
- Na blacie kuchennym rozłożyć płat ciasta filo i posmarować go masłem, na jednym dłuższym boku ułożyć wałek z masy szpinakowo-serowej. Zwinąć ciasto w wałek, a następnie zwinąć w "ślimaka" i ułożyć na środku blaszki.
- Z kolejnymi płatami postępować tak samo, z tym że należy je obwijać dookoła wałków ułożonych na blaszce.
- Gdy wszystkie wałki zostaną już zwinięte i ułożone, ciasto posmarować resztą masła i posypać sezamem.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, aż się pięknie zarumieni.
Wygląda jak ta z Biedronki.
OdpowiedzUsuńnie jadłam tej z Biedronki, ale myślę że ta samodzielnie zrobiona jest smaczniejsza, a na pewno zdrowsza :)
UsuńJadłam, smakowita rzecz :)
OdpowiedzUsuń