Kurczak w sosie korma (Korma Chicken)


Kurczak w kremowym łagodnym sosie korma to pełne aromatów indyjskie danie, podawane z pieczywem Naan lub ryżem basmati.

Składniki na 2 porcje:
500 g kurczaka
200 ml mleka kokosowego
cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka tartego imbiru
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
łyżeczka garam masali
szczypta chilli
klika nitek szafranu
1/2 szkl. mielonych migdałów
1/2 szkl. wiórków kokosowych
sól, pieprz
2 łyżki masła ghee
garść świeżej kolendry


  • Kurczaka pokroić w kostkę, cebulę w piórka, a czosnek posiekać.
  • Kolendrę i kmin rozetrzeć w moździerzu.
  • Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, czosnek i imbir i przesmażyć 2 minuty. Dodać kmin, kolendrę, garam masalę i chilli. Po krótkim przesmażeniu dodać kurczaka.
  • Następnie wlać mleko kokosowe, szafran, migdały i wiórki kokosowe. Przemieszać i gotować jeszcze kwadrans na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem według uznania.
  • Przed podaniem posypać danie świeżą kolendrą.


Komentarze

  1. Bardzo aromatyczne, od czasu do czasu nachodzi mnie na pobodne dania. Szczególnie mój mąż je uwielbia ;-)
    Pięknie się prezentuje ;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne