Kurczak w sosie korma (Korma Chicken)
Kurczak w kremowym łagodnym sosie korma to pełne aromatów indyjskie danie, podawane z pieczywem Naan lub ryżem basmati.
Składniki na 2 porcje:
500 g kurczaka
200 ml mleka kokosowego
cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka tartego imbiru
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
łyżeczka garam masali
szczypta chilli
klika nitek szafranu
1/2 szkl. mielonych migdałów
1/2 szkl. wiórków kokosowych
sól, pieprz
2 łyżki masła ghee
garść świeżej kolendry
- Kurczaka pokroić w kostkę, cebulę w piórka, a czosnek posiekać.
- Kolendrę i kmin rozetrzeć w moździerzu.
- Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, czosnek i imbir i przesmażyć 2 minuty. Dodać kmin, kolendrę, garam masalę i chilli. Po krótkim przesmażeniu dodać kurczaka.
- Następnie wlać mleko kokosowe, szafran, migdały i wiórki kokosowe. Przemieszać i gotować jeszcze kwadrans na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem według uznania.
- Przed podaniem posypać danie świeżą kolendrą.
Bardzo aromatyczne, od czasu do czasu nachodzi mnie na pobodne dania. Szczególnie mój mąż je uwielbia ;-)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje ;-)
Moje smaki, pysznie :)
OdpowiedzUsuń