Grzanki z gruszką i gorgonzolą


Chrupiące kanapki na ciepło z grillowaną gruszką, serem gorgonzola, rukolą i prażonymi orzechami włoskimi w miodzie to cudowne połączenie, które może być efektowną przekąską. Ja przygotowuję je również, gdy mam ochotę na kolorowe śniadanie z serem gorgonzola.

Składniki:
kilka kromek pieczywa
oliwa
rukola
gruszka
ser gorgonzola
garść orzechów włoskich
2 łyżki miodu

  • Kromki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na kilka minut, aż zrobią się chrupiące.
  • Gruszkę pokroić na plastry, które zgrillować na patelni grillowej.  
  • Orzechy uprażyć na suchej patelni, pokroić i wymieszać z miodem. 
  • Zrumienione kromki skropić oliwą, na nich ułożyć kolejno rukolę, plastry gruszki, pokruszony ser gorgonzola i orzechy.


Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne