Chleb tostowy
Najlepszy domowy chleb tostowy, jaki możecie sobie wyobrazić. Ale jak mogłoby być inaczej skoro przepis pochodzi z genialnej książki "Gotuj z Julią", której autorką jest mistrzyni kuchni Julia Child. Bochenek wychodzi pięknie zarumieniony, miękki, łatwo się kroi i nie kruszy. Polecam bardzo!
Składniki:
na rozczyn:
2 łyżeczki drożdży suszonych
1,5 łyżki letniej wody
szczypta cukru
1,5 szklanki mleka
55 g masła
3,5 szkl. mąki pszennej
1,5 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
- Drożdże i cukier rozpuścić w letniej wodzie. Odstawić na kilka minut.
- Masło roztopić w połowie szklanki mleka, następnie ostudzić dodając resztę mleka.
- Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, rozczyn z drożdży i wyrabiać ciasto dodając stopniowo mleko z masłem.
- Gotowe jednolite i gładkie ciasto uformować w kule, wsadzić do miski i przykryć. Odstawić na około 90 minut w cieple miejsce, aż podwoi objętość.
- Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, uformować w prostokąt nieco mniejszy niż forma i ostrożnie przełożyć do formy.
- Zakryć i odstawić na około godzinę, aż podwoi objętość.
- Piekarnik nagrzać do 220 stopni, wstawić do niego wyrośnięty chleb i piec 35 minut.
- Wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz