Tarta cytrynowa z bezą (Lemon Meringue Pie)


Rozpływająca się w ustach, lekka i orzeźwiająca tarta na kruchym spodzie z kwaskowatym mocno cytrynowym kremem i przyrumienioną puszystą bezą.  Jest to słodka propozycja dla wszystkich miłośników deserów, którzy lubią połączenie smaku słodkiego i kwaśnego. Pięknie się prezentuje, a smakuje wybornie...

Składniki:
180 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
żółtko

nadzienie:
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. wody
sok z 3 cytryn
skórka starta z 2 cytryn
1/2 szkl. cukru
80 g masła
3 żółtka
jajko

beza:
4 białka
szklanka drobnego cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko wyrobić gładkie ciasto, dodając pod koniec wyrabiana żółtko. 
  • Uformować ciasto w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez godzinę.
  • Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy (o średnicy około 24 cm), ponakłuwać widelcem. Włożyć ponownie do lodówki na 15 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić formę z ciastem i piec około 20 minut, aż się lekko zarumieni. Wyjąć i wystudzić.
  • Do rondla wlać sok z cytryny, dodać skórę z cytryny, wodę, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i zagotować, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia.
  • Do gorącej masy dodać masło, mieszać aż się rozpuści. Następnie wbić jajko i żółtka, wymieszać i postawić ponownie na ogniu. Podgrzewać na małym przez około 2 minuty, aż masa zgęstnieje. Wylać na ostudzony kruchy spód.
  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Białka ubić na sztywno, dodawać partiami cukier ciągle ubijając, pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną bezę wyłożyć na masę cytrynową.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut, aż beza zrobi się zrumieniona z zewnątrz, a  piankowa w środku. 
  • Dobrze wystudzić przed podaniem.


Komentarze

  1. Witam.Czy forma na ciasto to ta na tartę czy może być tortownica okrągła? Te na tarte są dość niskie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja używam specjalnej formy do ciasta typu PIE wysokiej na 3,5 cm. Robiłam też w zwykłej na tarte i też była ok.

      Usuń
  2. Bardzo dziękuję za odpowiedź.Mam na tartę.Pytam,bo kiedyś ciasto mi z niej wypłynęło ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam jeszcze pytanie na jakim poziomie ja piec i góra-dół? Upiekłam ją,ale u mnie beza zawsze zamiast być biała bardziej jest koloru cappucino.Musiałam 3min wcześniej wyłączyć piekarnik.Bałam się,że będzie brązowa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na środkowym pozimie, grzanie góra-dół bez termoobiegu :) Wierzch tej bezy zawsze wychodzi lekko brązowy, to w środku powinna być biała.

      Usuń
  4. Dziękuję :) a tarta wyszła przepyszna.Mama była nią zachwycona.Powiedziała,że jak nie lubi piec to tą tartę zrobi.Ja również dodaję ją do ulubionych przepisów.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę i również pozdrawiam serdecznie :D

      Usuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne