Szparagi w cieście francuskim
Sezon na szparagi w pełni, więc korzystajmy ile się da, bo jak zwykle szybko się skończy. Ja tym razem zapiekłam te zielone łodyżki z szynką gotowaną i parmezanem w cieście francuskim. Efekt był taki, że znikły jeszcze ciepłe w mgnieniu oka, więc na dniach będzie powtórka ;) Zwłaszcza, że danie to nadaje się na każdą porę dnia i smakuje nawet na zimno.
Składniki:
płat ciasta francuskiego
pęczek zielonych szparagów
szynka gotowana lub suszona
jajko
parmezan
oliwa
sól, pieprz
- Piekarnik nastawić na 220 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. Pozostałe łodygi doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem i obtoczyć w oliwie.
- Płat ciasta francuskiego podzielić na 6 kwadratów. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem, ułożyć na nim kolejno plaster szynki, po 3 szparagi na ukos, a na nich starty lub pokrojony parmezan.
- Szynkę owinąć wokół szparagów, a następnie zawinąć dokładnie ciasto.
- Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika na około 15 minut, aż ciasto się zrumieni.
Komentarze
Prześlij komentarz