Śledzie z tahini
Szybki śledzik ze śmietaną w nieco innej niż tradycyjna wersji. Tym razem dodałam do niego pastę sezamową tahini i pestki granatu, wyszło orientalnie ale również bardzo apetycznie. Spróbujcie sami...
Składniki:
200 g filetów śledziowych matjas
1/2 szkl. śmietany lub jogurtu naturalnego
łyżka pasty tahini
łyżeczka miodu
granat
sok z cytryny
sól, pieprz
- Matjasy namoczyć w zimnej wodzie przez około 2 godziny, następnie pokroić w ukośne paski. Skropić sokiem z cytryny.
- Śmietanę wymieszać z tahini i miodem. Doprawić solą i pieprzem.
- Dodać pokrojone śledzie i ponownie zamieszać.
- Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły.
- Podawać posypane pestkami granatu.
Komentarze
Prześlij komentarz