Małże z tymiankiem i pomidorkami



Jeżeli chodzi o owoce morza to najlepiej sprawdzają się szybkie i proste przepisy. I taki właśnie jest ten z pomidorkami i świeżym tymiankiem. Wystarczy zaledwie kilka minut i wyrafinowane śródziemnomorskie danie gotowe. Do podania oczywiście ze świeżą chrupiącą bagietką.



Składniki:
1 kg muli
250 g małych pomidorków
duża cebula
2 ząbki czosnku
pęczek świeżego tymianku
kieliszek białego wytrawnego wina
oliwa
pieprz

dodatkowo:
świeże pieczywo np. bagietka

  • Cebulę i czosnek drobno pokroić. W głębokim garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę pod koniec dodając czosnek. Smażyć jeszcze pół minuty uważając, aby czosnek się nie spalił.
  • Dodać pomidorki i połowę świeżego tymianku, wymieszać. Wlać wino i doprowadzić do wrzenia. 
  • Wsypać małże i dusić całość pod przykryciem około 5 minut, aż wszystkie muszle się otworzą. Podczas duszenia przemieszać, a te mule które się nie otworzą należy wyrzucić.
  • Doprawić ewentualnie świeżo mielonym pieprzem, przełożyć na talerze i ozdobić pozostałym tymiankiem. 



Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne