Małże z tymiankiem i pomidorkami
Jeżeli chodzi o owoce morza to najlepiej sprawdzają się szybkie i proste przepisy. I taki właśnie jest ten z pomidorkami i świeżym tymiankiem. Wystarczy zaledwie kilka minut i wyrafinowane śródziemnomorskie danie gotowe. Do podania oczywiście ze świeżą chrupiącą bagietką.
Składniki:
1 kg muli
250 g małych pomidorków
duża cebula
2 ząbki czosnku
pęczek świeżego tymianku
kieliszek białego wytrawnego wina
oliwa
pieprz
dodatkowo:
świeże pieczywo np. bagietka
- Cebulę i czosnek drobno pokroić. W głębokim garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę pod koniec dodając czosnek. Smażyć jeszcze pół minuty uważając, aby czosnek się nie spalił.
- Dodać pomidorki i połowę świeżego tymianku, wymieszać. Wlać wino i doprowadzić do wrzenia.
- Wsypać małże i dusić całość pod przykryciem około 5 minut, aż wszystkie muszle się otworzą. Podczas duszenia przemieszać, a te mule które się nie otworzą należy wyrzucić.
- Doprawić ewentualnie świeżo mielonym pieprzem, przełożyć na talerze i ozdobić pozostałym tymiankiem.
Komentarze
Prześlij komentarz