Labneh


Labneh to kremowy ser twarogowy popularny na Bliskim Wschodzie, który uzyskujemy poprzez odsączenie serwatki z jogurtu naturalnego lub greckiego. Im dłużej ją odsączamy, tym ser staje się twardszy. Bardzo łatwo można go przygotować w domu i nie potrzebujemy do tego specjalnych akcesoriów. Ja z jednego dużego opakowania jogurtu otrzymałam 140 g sera labneh.

Składniki:
duże opakowanie jogurtu greckiego (400 g)
1/2 łyżeczki soli

dodatkowo:
miska
sitko
gaza
gumka recepturka

  • Jogurt wymieszać z solą. 
  • Na misce ułożyć sitko, które wyłożyć podwójnie złożona gazą.  
  • Przelać do niego jogurt z solą.
  • Końce gazy zebrać i zwinąć gumką recepturką. 
  • Wstawić całość (razem z miską) do lodówki. Co kilka godzin docisnąć gumkę.
  • Po 12-24 godzinach otrzymamy kremowy serek do smarowania pieczywa, a po około 3-4 dniach - miękki biały ser, który można pokroić.


Komentarze

  1. Już wielokrotnie miaałam chęć go zrobić. Chyba czas najwyższy ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne