Labneh
Labneh to kremowy ser twarogowy popularny na Bliskim Wschodzie, który uzyskujemy poprzez odsączenie serwatki z jogurtu naturalnego lub greckiego. Im dłużej ją odsączamy, tym ser staje się twardszy. Bardzo łatwo można go przygotować w domu i nie potrzebujemy do tego specjalnych akcesoriów. Ja z jednego dużego opakowania jogurtu otrzymałam 140 g sera labneh.
Składniki:
duże opakowanie jogurtu greckiego (400 g)
1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:
miska
sitko
gaza
gumka recepturka
- Jogurt wymieszać z solą.
- Na misce ułożyć sitko, które wyłożyć podwójnie złożona gazą.
- Przelać do niego jogurt z solą.
- Końce gazy zebrać i zwinąć gumką recepturką.
- Wstawić całość (razem z miską) do lodówki. Co kilka godzin docisnąć gumkę.
- Po 12-24 godzinach otrzymamy kremowy serek do smarowania pieczywa, a po około 3-4 dniach - miękki biały ser, który można pokroić.
Już wielokrotnie miaałam chęć go zrobić. Chyba czas najwyższy ;)
OdpowiedzUsuń