Gnochi di patate
Podstawowy przepis na klasyczne włoskie kluseczki Gnocchi. Robi się je z ziemniaków gotowanych w mundurkach i podaje same z różnego rodzaju sosami lub jako dodatek do mięsa. Polecam Wam zaopatrzyć się w specjalną drewnianą deseczkę do gnocchi, która posiada specjalne ryflowanie, dzięki któremu otrzymujemy na kluseczkach ciekawy wzór.
Składniki:
1 kg ziemniaków
250 g mąki pszennej
jajko
łyżeczka soli
- Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie przez około 40 minut aż będą miękkie. Odcedzić, obrać i przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
- Dodać mąkę i jajko, szybko połączyć wszystkie składniki bez wyrabiania.
- Ciasto podzielić na 4 części, każdą zrolować w wałeczek o grubości 1,5 cm, podsypując odrobiną mąki. Pokroić na 1 cm kawałki.
- W każdym kawałku zrobić wgłębienia wklęsłą stroną widelca lub zrolować na deseczce do gnocchi.
- Gotować we wrzącej osolonej wodzie przez około minutę od wypłynięcia.
Super!
OdpowiedzUsuń