Gnocchi z sosem z gorgonzoli (Gnocchi al gorgonzola)


To sycące danie nie należy raczej do dietetycznych, ale jest za to bardzo smaczne i jeżeli mamy już gotowe kluseczki to przygotowanie samego serowego sosu zajmuje dosłownie kilka minut. Do tego przepisu polecam łagodną wersję gorgonzoli tzw. dolce, która jest bardziej miękka i nie tak ostra jak wersja picante.

Składniki:
500 g gotowych kluseczek Gnocchi lub np. z TEGO przepisu
na sos:
łyżka masła
100 g sera gorgonzola
szklanka śmietany 30 %
2 łyżki startego parmezanu
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

  • Gnocchi ugotować według przepisu. 
  • W rondelku rozpuścić masło, dodać pokruszony ser gorgonzola, śmietankę i parmezan. Podgrzać całość na małym ogniu, aż ser się całkowicie rozpuści, doprawić pieprzem i gałką oraz ewentualnie solą.
  • Wymieszać z odcedzonymi kluskami i od razu podawać.


Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne