Crumble z jabłkami


Klasyczne crumble jabłkowe, czyli warstwa jabłek z cynamonem i rodzynkami, a na niej słodka i chrupiąca kruszonka. Jest to deser pochodzący z Wielkiej Brytanii, który najlepiej smakuje na ciepło np. z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. 

Składniki:
1,5 kg jabłek 
łyżka cukru
1/2 szkl. rodzynek
łyżeczka cynamonu

na kruszonkę:
200 g mąki
110 g masła
1/2 szkl. cukru


  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę wysmarować masłem. 
  • Jabłka pokroić w dużą kostkę lub grube plastry, wymieszać z łyżką cukru, rodzynkami i cynamonem.
  • Do formy przełożyć nadzienie jabłkowe.
  • Z podanych składników zagnieść kruszonkę i przykryć nią owoce. 
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 40 minut, aż kruszonka się zrumieni. 

Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne