Crumble z jabłkami
Klasyczne crumble jabłkowe, czyli warstwa jabłek z cynamonem i rodzynkami, a na niej słodka i chrupiąca kruszonka. Jest to deser pochodzący z Wielkiej Brytanii, który najlepiej smakuje na ciepło np. z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.
Składniki:
1,5 kg jabłek
łyżka cukru
1/2 szkl. rodzynek
łyżeczka cynamonu
na kruszonkę:
200 g mąki
110 g masła
1/2 szkl. cukru
- Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę wysmarować masłem.
- Jabłka pokroić w dużą kostkę lub grube plastry, wymieszać z łyżką cukru, rodzynkami i cynamonem.
- Do formy przełożyć nadzienie jabłkowe.
- Z podanych składników zagnieść kruszonkę i przykryć nią owoce.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 40 minut, aż kruszonka się zrumieni.
Komentarze
Prześlij komentarz