Chleb na zakwasie pieczony w garnku



Chleb na zakwasie żytnim z mąki pszennej chlebowej, który pieczemy w żeliwnym garnku, dzięki czemu nabiera on rustykalnego wyglądu i uzyskuje niezwykłą chrupiącą skórkę. Jest to najlepsza metoda pieczenia, którą do tej pory poznałam. Trzeba jednak pamiętać, aby przed pieczeniem usunąć plastikowe elementy z garnka, aby nie stopiły się w piekarniku pod wpływem wysokiej temperatury. 

Składniki:
3 szkl. mąki pszennej chlebowej
szkl. wody
4 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
łyżeczka soli

  • Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrastania na około 12-15 godzin, aż ciasto podwoi swoją objętość
  • Z wyrośniętego ciasta uformować okrągły bochenek. Przełożyć go do koszyka do wyrastania oprószonego mąką. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
  • Pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 250 stopni. Wstawić do niego garnek razem z pokrywką, aby się dobrze nagrzał.   
  • Zdjąć pokrywkę, ostrożnie przełożyć chleb do garnka, przykryć i piec 30 minut.
  • Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać kolejne 20 minut, aż skórka się zezłoci i będzie chrupiąca.
  • Wyjąć chleb z garnka i wystudzić na kratce przed krojeniem.

Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne