Tonkotsu Ramen


Japoński Ramen zyskuje coraz większą popularność w naszym kraju. Jest to zupa z makaronem alkalicznym o tej samej nazwie i jedną z czterech odmian bulionu. Tonkotsu Ramen to podstawowy ramen na bulionie z samych kości i racic wieprzowych. Tradycyjnie podaje się go z marynowanymi boczkiem i jajkiem oraz kilkoma innymi dowolnymi dodatkami.

Składniki na 4 porcje
na bulion:
2 kg racic i kości wieprzowych
spory kawałek imbiru
2 cebule
sól

na marynowane jajka:
4 jajka
1/2 szkl.sosu sojowego
1/2 szkl. wody
3 łyżki mirinu
łyżka startego imbiru

dodatkowo:
ugotowany świeży makaron ramen
boczek Chashu np. z TEGO przepisu
szczypior z dymki
Mayu (olej z czarnym czosnkiem)
sezam biały

  • Wieprzowinę zalać zimną wodą, zagotować i doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut, następnie wylać całość, dokładnie opłukać racice i kości. Włożyć ponownie do garnka i zalać 2 litrami świeżej wody. 
  • Dodać obraną cebulę i imbir. 
  • Po zagotowaniu, gotować pod uchyloną pokrywką przez co najmniej 6 godzin, tak aby bulion bulgotał.
  • Przecedzić i doprawić bulion solą.
  • Aby przygotować jajka należy ugotować je na miękko przez 6 minut. Przygotować marynatę: wymieszać w rondelku sos sojowy z mirinem, wodą i imbirem. Zagotować i wystudzić. Jajka obrać, wystudzić i włożyć do marynaty na 2-6 godzin.
  • Do misek rozłożyć ugotowany makaron ramen, następnie wyłożyć plastry boczku Chashu i przekrojone na połówki jajka, wlać bulion, dodać szczypior, podprażony sezam i skropić olejem Mayu.





Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne