Smażona Pak Choi
Chińska kapusta Pak Choi znana też jako Bok Choy tak lubiana w kuchni azjatyckiej, robi się coraz bardziej popularna w Polsce i możemy ją już zakupić w większych sklepach. Może być serwowana w różnej formie, najczęściej jako przekąska/przystawka lub jeden ze składników dania głównego.
Składniki:
2 kapusty pak choi
ząbek czosnku
łyżeczka startego imbiru
2 łyżki oleju sezamowego
łyżka sosu rybnego
łyżka sosu sojowego
sezam
- Kapusty przekroić na połówki, czosnek pokroić w plasterki.
- Na patelni rozgrzać olej sezamowy. Wrzucić czosnek i imbir, chwilę podsmażyć.
- Dodać Pak Choi, sos sojowy i ostrygowy i smażyć na małym ogniu przez kilka minut, aż kapusta zmięknie.
- Zdjąć z ognia i podawać na ciepło lub zimno posypane sezamem.
Nigdy jeszcze nie próbowałem tej kapusty. Przepis prosty, więc może uda mi się dziś zrobić.
OdpowiedzUsuń