Smażona Pak Choi


Chińska kapusta Pak Choi znana też jako Bok Choy tak lubiana w kuchni azjatyckiej, robi się coraz bardziej popularna w Polsce i możemy ją już zakupić w większych sklepach. Może być serwowana w różnej formie, najczęściej jako przekąska/przystawka lub jeden ze składników dania głównego.

Składniki:
2 kapusty pak choi
ząbek czosnku
łyżeczka startego imbiru
2 łyżki oleju sezamowego
łyżka sosu rybnego
łyżka sosu sojowego
sezam


  • Kapusty przekroić na połówki, czosnek pokroić w plasterki.
  • Na patelni rozgrzać olej sezamowy. Wrzucić czosnek i imbir, chwilę podsmażyć.
  • Dodać Pak Choi, sos sojowy i ostrygowy i smażyć na małym ogniu przez kilka minut, aż kapusta zmięknie.
  • Zdjąć z ognia i podawać na ciepło lub zimno posypane sezamem.

Komentarze

  1. Nigdy jeszcze nie próbowałem tej kapusty. Przepis prosty, więc może uda mi się dziś zrobić.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne