Mazurek różany
Połączenie smaków w tym wykwintnym mazurku jest iście zachwycające. Dla osób, które nie znają różanego aromatu może być on co prawda dosyć specyficzny przez dodatek konfitury z płatków róży, jak i samych suszonych płatków. Czasem jednak warto skusić się na coś nowego, gdyż smak może okazać się rozkoszny. I taki właśnie jest ten różowy mazurek...
Składniki:
szkl. g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
100 g zimnego masła
małe jajko
na krem i wierzch:
150 g sera mascarpone
100 g konftury z płatków róży
łyżka koncentratu buraczanego - ewentualnie dla bardziej różowego koloru
suszone płatki róży
płatki migdałowe
- Obie mąki przesiać do miski, dodać cukier puder i pokrojone w kostkę zimne masło. Wyrobić z nich kruszonkę, następnie wbić jajko i całość zagnieść szybko na gładkie ciasto.
- Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i wstawić do schłodzenia na około godzinę.
- Po tym czasie rozwałkować ciasto na dowolny kształt lub wyłożyć nim formę do tarty lub tortownicy. Podziurkować je widelcem i wstawić do lodówki na kwadrans.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni i wstawić do niego schłodzone ciasto. Piec około 20-25 min., aż lekko się zezłoci. Wyjąć i wystudzić.
- Ser mascarpone wymieszać z konfiturą, rozsmarować na zimnym spodzie.
- Płatki migdałowe lekko uprażyć na suchej patelni i razem z płatkami posypać nimi wierzch mazurka.
Komentarze
Prześlij komentarz