Kurczak pieczony


Mój najlepszy przepis na  kurczaka pieczonego w całości, który zawsze się udaje. Mięso wychodzi soczyste, a skórka przyrumieniona i chrupiąca. Łatwy pomysł do wykorzystania na co dzień i od Święta. Polecam oczywiście kurczaka zagrodowego, który jest najsmaczniejszy i zdrowy.

Składniki:
sprawiony kurczak (o wadze około 2 kg)

na marynatę:
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
łyżka syropu klonowego lub miodu
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
2 łyżeczki mielonej kurkumy
łyżeczka majeranku
łyżeczka tymianku
szczypta pieprzu

  • Piekarnik nastawić na 210 stopni C.
  • Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć kuper.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Dokładnie natrzeć nią całego kurczaka wewnątrz i na zewnątrz. Związać nogi. 
  • Przełożyć kurczaka do żaroodpornego naczynia lub brytfanny i wstawić do nagrzanego piekarnika na dolną półkę.
  • Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 stopni, a kurczaka podlać szklanką gorącej wody. 
  • Piec jeszcze 90 minut, często polewając kurczaka płynem, który zbiera się w naczyniu.
  • Po tym czasie wyjąć go z piekarnika, odstawić na kilka minut, pokroić na porcje i podawać.



Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne