Kurczak pieczony
Mój najlepszy przepis na kurczaka pieczonego w całości, który zawsze się udaje. Mięso wychodzi soczyste, a skórka przyrumieniona i chrupiąca. Łatwy pomysł do wykorzystania na co dzień i od Święta. Polecam oczywiście kurczaka zagrodowego, który jest najsmaczniejszy i zdrowy.
Składniki:
sprawiony kurczak (o wadze około 2 kg)
na marynatę:
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
łyżka syropu klonowego lub miodu
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
2 łyżeczki mielonej kurkumy
łyżeczka majeranku
łyżeczka tymianku
szczypta pieprzu
- Piekarnik nastawić na 210 stopni C.
- Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć kuper.
- Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Dokładnie natrzeć nią całego kurczaka wewnątrz i na zewnątrz. Związać nogi.
- Przełożyć kurczaka do żaroodpornego naczynia lub brytfanny i wstawić do nagrzanego piekarnika na dolną półkę.
- Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 stopni, a kurczaka podlać szklanką gorącej wody.
- Piec jeszcze 90 minut, często polewając kurczaka płynem, który zbiera się w naczyniu.
- Po tym czasie wyjąć go z piekarnika, odstawić na kilka minut, pokroić na porcje i podawać.
Komentarze
Prześlij komentarz