Chałka okrągła
Drożdżowa słodka chałka często pojawia się na naszym stole przy okazji słodkiego śniadania, a przepis z którego zawsze korzystałam już od trzech lat jest na blogu i cieszy się dużym powodzeniem. Tym razem postanowiłam zrobić piękną okrągłą chałkę, bardziej maślaną i mleczną niż tradycyjna. Prezentuje się rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej - spróbujcie koniecznie!
Składniki:
500 g mąki pszennej
szkl. mleka
paczka suchych drożdży
jajko
3 łyżki cukru
4 czubate łyżki miękkiego masła
1/2 łyżeczki soli
dodatkowo: roztrzepane jajko + łyżka mleka
mak, sezam lub płatki migdałowe - opcjonalnie
- Mąkę przesiać, dodać drożdże, cukier, sól, mleko, jajko i masło. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych przez kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć je do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około godzinę, aż podwoi objętość.
- Po tym czasie wyjąć ciasto z miski, krótko wyrobić i podzielić na 4 równe części, które zrolować w wałeczki o długości około 40 cm. Ułożyć po dwa wałki na krzyż, tak aby przeplatały się na przemian. Następnie przełożyć niżej leżący wałek nad wałek leżący obok. Tak postępować dalej, przekładając wałki w koło - zawsze te leżące niżej nad wałki leżące obok.
- Zaplatać, aż skończą się wszystkie wałki, a następnie końcówki wałków włożyć pod spód chałki.
- Chałkę przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić ponownie w ciepłe miejsce na około 30 minut.
- Po tym czasie posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 35 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz