Boczek Chashu
Chashu to zrolowany boczek, wolno pieczony w marynacie z sosu sojowego i mirinu z dodatkiem imbiru i dymki. Kroi się go w cienkie plastry i podaje jako dodatek do japońskiego ramenu. Bardzo efektownie wygląda i smakuje znakomicie. Pozostałą marynatę po pieczeniu wykorzystałam do przygotowania marynowanych jajek również do ramenu.
1 kg surowego boczku
5 cm imbiru
3 szalotki
3 ząbki czosnku
1/2 szkl. sosu sojowego
1/2 szkl. mirinu
1/2 szkl. wody
- Piekarnik nastawić na 140 stopni C.
- Boczek zrolować skórą na zewnątrz i związać. Imbir i czosnek pokroić w plastry, dymki posiekać.
- Do formy żaroodpornej lub głębszej blaszki wlać wodę, sos sojowy i mirin. Dodać imbir, czosnek i dymki. Przemieszać i ułożyć w marynacie boczek.
- Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika.
- Piec 3 godziny, co 30 minut obracać boczek na drugą stronę.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz