Boczek Chashu


Chashu to zrolowany boczek, wolno pieczony w marynacie z sosu sojowego i mirinu z dodatkiem imbiru i dymki. Kroi się go w cienkie plastry i podaje jako dodatek do japońskiego ramenu. Bardzo efektownie wygląda i smakuje znakomicie. Pozostałą marynatę po pieczeniu wykorzystałam do przygotowania marynowanych jajek również do ramenu.

Składniki:
1 kg surowego boczku
5 cm imbiru 
3 szalotki
3 ząbki czosnku
1/2 szkl. sosu sojowego
1/2 szkl. mirinu
1/2 szkl. wody

  • Piekarnik nastawić na 140 stopni C.
  • Boczek zrolować skórą na zewnątrz i związać. Imbir i czosnek pokroić w plastry, dymki posiekać.
  • Do formy żaroodpornej lub głębszej blaszki wlać wodę, sos sojowy i mirin. Dodać imbir, czosnek i dymki. Przemieszać i ułożyć w marynacie boczek. 
  • Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika.
  • Piec 3 godziny, co 30 minut obracać boczek na drugą stronę.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.



Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne