Złote Mleko (Golden Milk)


Ajurwedyjski rozgrzewający napój z mleka (najlepiej roślinnego) oraz pasty z kurkumy, która ma wiele prozdrowotnych właściwości. Przyprawa ta ma bowiem silne działanie antynowotworowe, antygrzybiczne i przeciwwirusowe. Do pasty dodaje się również pieprz, który zwiększa jej przyswajalność oraz olej kokosowy, pozwalający na dłuższe jej przechowywanie.

Składniki na porcje:
szklanka mleka
1-2 łyżeczki pasty z kurkumy
miód lub syrop klonowy - opcjonalnie 

na pastę:
1/2 szkl. mielonej kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
szkl. wody
3 czubate łyżki oleju kokosowego
mielony imbir, cynamon - opcjonalnie

  • W rondelku wymieszać wodę z kurkumą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut na małym ogniu, często mieszając. 
  • Gdy woda odparuje i całość zamieni się w pastę dodać olej kokosowy. Zamieszać i podgrzewać  jeszcze minutę. 
  • Przełożyć do zakręconego słoika. Przechowywać w lodówce do kilku miesięcy. 
  • Aby przyrządzić napój należy wlać mleko do rondelka, dodać pastę i podgrzać wszystko na małym ogniu, aż zacznie lekko bulgotać. Przelać do kubka.


Komentarze

  1. Zimną (szczególnie na te mrozy) to coś wspaniałego!

    OdpowiedzUsuń
  2. pytanie: czy kurkuma może być w proszku czy chodzi o korzeń?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chodzi oczywiście o mieloną kurkumę - już dopisuję :)

      Usuń
  3. Bardzo podobny przepis znalazłam już jakiś czas temu na stronie ronic (zresztą mam od nich blender) i piję już jakiś czas, jest ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  4. ile wody nalać do rondelka do przygotowania pasty?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne