Kaszotto pomidorowe
Kremowe kaszotto to sycące jednogarnkowe danie, które idealnie wydobywa smak każdej kaszy. Jego nazwa pochodzi od włoskiego risotto, które przygotowuje się w ten sam sposób. Do mojego dzisiejszego kaszotto użyłam kaszy pęczak i krojonych pomidorów z puszki. Wersja wegetariańska może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięsaw daniu głównym.
Składniki na 2 porcje:
1/2 szkl. kaszy pęczak
500 ml gorącego bulionu
duża cebula
2-3 ząbki czosnku
50 ml wina wytrawnego
puszka krojonych pomidorów
2 łyżki masła
2 łyżki startego parmezanu
sól, pierz, chilli
natka pietruszki lub świeża bazylia
oliwa
- Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek posiekać i zeszklić na oliwie w głębokiej patelni.
- Następnie zmniejszyć ogień, wsypać kaszę pęczak, zamieszać i smażyć około minutę.
- Dodać wino i nadal smażyć, aż odparuje. Gdy już się zredukuje wlać bulion, zamieszać i przykryć.
- Gotować około 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż kasza wchłonie cały bulion.
- Wlać pomidory, ponownie gotować kilka minut bez przykrycia. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie chilli.
- Zdjąć z ognia, wsypać starty parmezan i masło. Wymieszać i przełożyć na talerze.
- Posypać posiekaną natką pietruszki lub świeżą bazylią.
Komentarze
Prześlij komentarz