Granola kokosowa
Chrupiąca i krucha domowa granola to zdrowe śniadanie dla każdego. Można ją jeść na wiele sposobów, ale najczęściej z jogurtem naturalnym lub mlekiem. Potrójnie kokosowa dzięki dodatkowi wiórków i płatków kokosowych oraz oleju kokosowego nierafinowanego, który ma cudowny kokosowy smak i zapach.
Składniki na litrowy słoik:
2 szkl. płatków owsianych
szkl. płatków orkiszowych
szkl. wiórków kokosowych
1/2 szkl. płatków kokosa
1/2 szkl. posiekanych migdałów
4 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
3 łyżki syropu klonowego
- Piekarnik nastawić na 160 stopni C. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Suche składniki wsypać do miski.
- W rondelku podgrzać olej kokosowy z syropem klonowym. Dodać do suchych składników i dokładnie wymieszać.
- Wysypać na blaszkę, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 30 minut.
- Wyjąć, wystudzić i przesypać do słoika.
Oj tak, jestem pewna, że samym zapachem zniewala :)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak :)
UsuńWygląda naprawdę pysznie ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję, taka właśnie jest...
Usuń