Gofry


Rumiane chrupiące gofry zagościły dzisiaj u mnie na weekendowym śniadaniu. Wypróbowałam już kilka przepisów i ten jest moim zdaniem najlepszy. Gofry wychodzą naprawdę  delikatne i puszyste w środku, dzięki ubitym białkom. Najlepsze są oczywiście podawane na ciepło zaraz po upieczeniu z ulubionymi dodatkami: bitą śmietaną, konfiturą, kremem czekoladowym a nawet samym cukrem pudrem. 

Składniki:
2 szkl. mąki
2 szkl. mleka
2 jaja
łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szkl. oleju roślinnego
2 łyżki cukru

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. 
  • Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, mleko, olej i żółtka wymieszać na gładką masę, aby nie było żadnych grudek.
  • Dodać ubite białka i delikatnie połączyć z masą. 
  • Piec w dobrze nagrzanej gofrownicy przez około 2 minuty, aż gofry się zarumienią. 
  • Studzić na kratce.




Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne