Focaccia z pomidorkami i parmezanem
Włoskie drożdżowe pieczywo serwowane jako starter, dodatek do dania lub przekąska, którą kroimy na kawałki i podajemy z dobrej jakości oliwą. Dawno temu na moim blogu pojawił się wpis z przepisem na mini focaccie z czarnymi oliwkami. Dzisiaj zrobiłam dużą chrupiącą focaccie, do której dodałam przekrojone na pół pomidorki cherry i suszony rozmaryn. Po upieczeniu posypałam ją startym parmezanem i świeżo mieloną solą morską.
Składniki:
250 g mąki pszennej
20 g drożdży świeżych
150 ml letniej wody
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
łyżka oliwy
dodatkowo: kilka pomidorków cherry
łyżka rozmarynu
parmezan
oliwa
sól morska
- Mąkę przesiać do miski razem z solą.
- W mniejszej misce wymieszać wodę, drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawić na kwadrans, aby powstał rozczyn.
- Pomidorki pokroić na połówki, parmezan zetrzeć na duże wiórki.
- Do miski z mąką wlać rozczyn i zagnieść na gładkie ciasto pod koniec dodając oliwę. Uformować z niego kulę, włożyć do miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości.
- Następnie ponownie krótko zagnieść. Dużą blaszkę posmarować oliwą i rozwałkować na niej ciasto na kształt prostokąta lub placka o średnicy około 30 cm. Odstawić ponownie na około 30 minut, aż podrośnie.
- Piekarnik nastawić na 220 stopni C.
- Na cieście ułożyć połówki pomidorów, lekko wciskając je w ciasto. Oprószyć suszonym rozmarynem i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut na złoty kolor.
- Upieczoną focaccie skropić oliwą i posypać świeżo mieloną solą i startym parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz