Chlebek bananowy FIT
Banana Bread to jeden z najbardziej znanych amerykańskich "chlebków", który ma jednak niewiele wspólnego z pieczywem. Ale nie przeszkadza to, by wcinać go na śniadanie lub podwieczorek np. z dodatkiem masła orzechowego lub domowej konfitury. Postanowiłam troszkę "odchudzić" tradycyjny przepis i upiec ten chlebek w wersji FIT z samych zdrowych składników bez mąki pszennej i białego cukru. Wyszło bardzo smacznie i muszę przyznać, że osobiście wolę tę lżejszą wersję.
Składniki:
2 miękkie duże banany
szklanka płatków owsianych
jajko
3 łyżki oleju kokosowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta mielonego imbiru
łyżka miodu
szczypta soli
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Małą keksówkę wysmarować olejem kokosowym.
- Płatki owsiane zmielić w blenderze na pył. Dodać sodę, cynamon, imbir i wymieszać.
- Banany rozdrobnić widelcem. Dodać jajko, roztopiony olej kokosowy i miód, wymieszać. Wsypać suche składniki i całość połączyć łyżką lub rózgą.
- Przelać ciasto do keksówki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do suchego patyczka około 35 minut.
- Wyjąć i wystudzić.
Piekarnik ma być nastawiony na termoobieg czy góra-dół?
OdpowiedzUsuńja zawsze nastawiam góra-dół :)
Usuń