Chlebek bananowy FIT


Banana Bread to jeden z najbardziej znanych amerykańskich "chlebków", który ma  jednak niewiele wspólnego z pieczywem. Ale nie przeszkadza to, by wcinać go na śniadanie lub podwieczorek np. z dodatkiem masła orzechowego lub domowej konfitury. Postanowiłam troszkę "odchudzić" tradycyjny przepis i upiec ten chlebek w wersji FIT z samych zdrowych składników bez mąki pszennej i białego cukru. Wyszło bardzo smacznie i muszę przyznać, że osobiście wolę tę lżejszą wersję.


Składniki:
2 miękkie duże banany
szklanka płatków owsianych
jajko
3 łyżki oleju kokosowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta mielonego imbiru
łyżka miodu
szczypta soli


  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Małą keksówkę wysmarować olejem kokosowym. 
  • Płatki owsiane zmielić w blenderze na pył. Dodać sodę, cynamon, imbir i wymieszać. 
  • Banany rozdrobnić widelcem. Dodać jajko, roztopiony olej kokosowy i miód, wymieszać. Wsypać suche składniki i całość połączyć łyżką lub rózgą.
  • Przelać ciasto do keksówki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do suchego patyczka około 35 minut.
  • Wyjąć i wystudzić.



Komentarze

  1. Piekarnik ma być nastawiony na termoobieg czy góra-dół?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne