Tosty francuskie z mascarpone i solonym karmelem


Złociste tosty francuskie na słodko pojawiły się już dawno na moim blogu w wersji podstawowej. Dzisiaj zrobiłam je z moimi ulubionymi dodatkami. Przyznaję, że niezbyt dietetycznie, ale raz na jakiś czas można zaszaleć ;) Natomiast w lżejszej wersji mascarpone można śmiało zastąpić mniej kaloryczną ricottą, a solony karmel miodem lub syropem klonowym i będzie równie smacznie. 


Składniki na 1 porcje:
chleb tostowy lub inny czerstwy
jajko
3 łyżki mleka
szczypta cynamonu
masło klarowane
plasterki banana
ser mascarpone lub ricotta
solony karmel np. z TEGO przepisu
płatki migdałów opcjonalnie


  • Jajko roztrzepać z mlekiem i cynamonem. Namoczyć w nim pieczywo.
  • Na patelni rozgrzać około 3 łyżki masła. Zmniejszyć ogień i usmażyć na maśle namoczone kromki, każdą stronę na złoty kolor, uważając, aby się nie spaliły.
  • Jeszcze gorące tosty posmarować serem, na nim ułożyć plasterki banana, całość polać solonym karmelem i posypać płatkami migdałów. 








Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne