Sałatka Cezar
Klasyczna sałatka Cezar, czyli sałata rzymska polana dressingiem z oliwy, żółtka i filecików anchois a do tego chrupiące grzanki i spora ilość tartego parmezanu. Ja wolę tradycyjną wersję, ale dla urozmaicenia dodaję się do niej również kurczaka lub jajko. Jest zdecydowanie wtedy bardziej syta i może stanowić samodzielne danie obiadowe.
Składniki:
kilka listków sałaty rzymskiej
dwie kromki chleba
oliwa z oliwek
parmezan
na sos: 2 małe fileciki anchois
żółtko jaja
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka musztardy
sól, świeżo mielony pieprz
- Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
- Pieczywo pokroić w większą kostkę. Skropić oliwą i przemieszać. Wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 12 minut, aż grzanki się zezłocą.
- Przygotować dressing: anchois pokroić na kawałki, czosnek posiekać. Wszystkie składniki sosu umieścić w blenderze i zmiksować na gładko lub wymieszać w zamkniętym słoiczku.
- Sałatę umyć i osuszyć, podzielić na kawałki i ułożyć na talerzu. Polać dressingiem.
- Gotowe grzanki ułożyć na sałacie, całość posypać tartym serem.
choć klasyczna - jedna z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuń