Sałatka Cezar


Klasyczna sałatka Cezar, czyli sałata rzymska polana dressingiem z oliwy, żółtka i filecików anchois a do tego chrupiące grzanki i spora ilość tartego parmezanu. Ja wolę tradycyjną wersję, ale dla urozmaicenia dodaję się do niej również kurczaka lub jajko. Jest zdecydowanie wtedy bardziej syta i może stanowić samodzielne danie obiadowe. 



Składniki:
kilka listków sałaty rzymskiej
dwie kromki chleba
oliwa z oliwek
parmezan

na sos: 2 małe fileciki anchois
            żółtko jaja
            3 łyżki oliwy z oliwek
            2 łyżki soku z cytryny
            łyżeczka musztardy
            sól, świeżo mielony pieprz

  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C. 
  • Pieczywo pokroić w większą kostkę. Skropić oliwą i przemieszać. Wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 12 minut, aż grzanki się zezłocą.
  • Przygotować dressing: anchois pokroić na kawałki, czosnek posiekać. Wszystkie składniki sosu umieścić w blenderze i zmiksować na gładko lub wymieszać w zamkniętym słoiczku.
  • Sałatę umyć i osuszyć, podzielić na kawałki i ułożyć na talerzu. Polać dressingiem.
  • Gotowe grzanki ułożyć na sałacie, całość posypać tartym serem.




Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne