Makaron soba z grzybami shimeji


Gryczany japoński makaron soba z chrupiącymi i zdrowymi grzybami shimeji to sposób na błyskawiczny obiad w stylu azjatyckim. Jest to typowe danie stir-fry, czyli krótko smażona potrawa z jednej patelni. Grzyby Shimeji jadłam pierwszy raz i muszę przyznać, że są wyśmienite. Mają mocny smak umami, który tak bardzo jest ceniony w Japonii. 


Składniki na 2 porcje:
150 g makaronu soba
150 g grzybów shimeji
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
łyżka sosu sojowego
łyżka pasty miso
szczypior z dymki
pieprz, sól

  • Zagotować wodę, wrzucić do niej makaron i gotować 5 minut. Wyjąć, przelać i odcedzić.
  • Odciąć nasadę z grzybów, które porozdzielać.
  • W międzyczasie rozgrzać olej, wrzucić posiekany czosnek, chwilę podsmażyć uważając, aby czosnek się nie przypalił. Zmniejszyć ogień i wrzucić grzyby shimeji. 
  • Smażyć, aż grzyby będą miękkie.
  • W małej miseczce wymieszać sos sojowy, pastę miso, łyżkę wody i wlać do  grzybów. Zamieszać i doprawić pieprzem i ewentualnie solą. 
  • Przesmażyć całość, dodać makaron i wymieszać.
  • Podawać z posiekanym szczypiorem. 

Komentarze

  1. Smakowa bomba! Dzieki wielkie za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam nic tak dobrego. Świetny przepis, grzybki jadłam pierwszy raz w życiu. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Usłyszałam że ciekawy smak mają te grzybki, więc kupiłam je specjalnie. Zapach grzybków przy smażeniu wybitnie mi nie pasował, ale za to potem! Pyszota! Podałam z kaszą gryczaną.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne