Frittata z awokado i jarmużem
Genialne zdrowe i pożywne śniadanie z przepisu Marka Zaremby z książki pt.:"Leczenie dietą". Włoski omlet zapiekany z chrupiącym pełnym witamin jarmużem oraz kawałkami awokado, które zawiera bardzo dobry tłuszcz. Małe pomidorki i czerwona cebula idealnie dopełniają to sycące danie, które ja polecam również na kolację.
Składniki na dwie małe lub jedną dużą porcję:
4 jajka
1/2 dojrzałego awokado
kilka pomidorków koktajlowych
2 szkl. jarmużu
czerwona cebulka
1/2 ząbka czosnku
sól morska lub himalajska
olej rzepakowy tłoczony na zimno
szczypta kurkumy
kilka listków cykorii - opcjonalnie
- Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
- Jajka wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, doprawić solą i kurkumą.
- Awokado pokroić w kostkę, cebule posiekać.
- Jarmuż podzielić na małe kawałki i podsmażyć na rozgrzanym oleju razem z pomidorkami,.
- Dodać masę jajeczną, ułożyć kawałki awokado i ewentualnie cykorii, chwilę podsmażyć, aż całość się zetnie.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 10 minut.
- Podawać z posiekaną cebulką.
Komentarze
Prześlij komentarz