Śledzie z suszonymi pomidorami
Po klasycznych śledziach w śmietanie pora na przepis mniej znany, ale równie smaczny i do tego szybki. Śledzie z suszonymi pomidorami, cebulką i włoskimi ziołami to ciekawa propozycja dla wszystkich wielbicieli tej rybki, a u mnie tzw. must have na wigilijnym stole :)
Składniki:
5 filetów śledziowych
2 małe cebule
1/2 słoika suszonych pomidorów razem z zalewą
2 łyżeczki suszonego oregano lub bazylii
3 łyżki oleju
łyżka octu winnego
pieprz lub chilli
- Śledzie namoczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2 godziny, pokroić w paski.
- Suszone pomidory również pokroić w paski.
- Cebulę pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem na sicie.
- Do miski wrzucić śledzie, pomidory i cebulkę.
- W mniejszej miseczce wymieszać zalewę z pomidorów, olej, ocet i suszone zioła. Doprawić pieprzem lub chilli i taką marynatą zalać śledzie. Wymieszać i przełożyć do zamykanego pojemnika lub słoika.
- Wstawić do lodówki na około 3 dni, aby smaki się połączyły.
Doskonale! :-)
OdpowiedzUsuńCzy mozna uzyc zwyklego octu?
OdpowiedzUsuńmyślę, że tak :)
Usuń