Śledzie w śmietanie
Przepis na wigilijnego śledzika, który zawsze się udaje, bo chyba nie ma łatwiejszego pomysłu na przekąskę z tej właśnie ryby. Śledź w śmietanie z odrobiną majonezu, jabłkiem i cebulą to już niezwodna klasyka na polskim stole.
Składniki:
5 filetów śledziowych
duża cebula
sok z cytryny
jabłko
1/2 szkl. śmietany lub ewentualnie jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
sok z cytryny
sól, pieprz
- Śledzie namoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin, następnie pokroić w ukośne paski. Skropić sokiem z cytryny.
- Cebulę pokroić w kostkę i sparzyć wrzątkiem. Jabłko również pokroić w kostkę.
- Śmietanę wymieszać z majonezem, jabłkiem i cebulą, doprawić pieprzem. Dodać pokrojone śledzie i ponownie zamieszać.
- Odstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
pyszności :)
OdpowiedzUsuń