Pieczone kasztany
Smaczna zimowa przekąska, którą robiłam pierwszy raz i muszę przyznać, że bardzo mi się spodobał smak pieczonych kasztanów jadalnych. Przysmak ten pojawia się coraz częściej w naszych sklepach w okresie jesienno - zimowym, więc polecam skorzystać z okazji i kupić, póki są dostępne. Zrobiłam same bez dodatków, ale czytałam, że można je zajadać również z masłem a nawet miodem.
Składniki:
dowolna ilość kasztanów jadalnych ;)
- Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Kasztany umyć i osuszyć. Ostrym nożem naciąć każdego kasztana na krzyż od strony wypukłej.
- Ułożyć je na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25 minut.
- Wyjąć i podawać jeszcze ciepłe, które najłatwiej się obiera.
też uwielbiam@ Tu w Hiszpanii otej porze roku są na każdym kroku. Największy urok mająte kupowane w budkach pieczone w żeliwnych kotłach ogrzewanych ogniem.. mniam <3
OdpowiedzUsuńWarto, aby każdy spróbował takie kasztany, gdyż ich smak naprawdę jest cudowny! Pozdrawiamy serdecznie - DaPietro
OdpowiedzUsuńPrawda - smak wyjątkowy :) Dziękuje i również pozdrawiam!
Usuń