Kasza jaglana z pieczoną dynią


Lekkie i proste danie wegetariańskie. Pieczona dynia hokkaido z dodatkime przypraw i świeżego rozmarynu idealnie komponuje się z  bezglutenową kaszą jaglaną, która posiada wiele cennych właściwości i należy do jednej z najzdrowszych kasz.  

Składniki na 2 porcje:
1/2 małej dyni hokkaido
szkl. kaszy jaglanej
sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka mielona, chilli
orzechy włoskie lub inne
świeży rozmaryn
oliwa

  • Piekarnik nastawić na 190 stopni C.
  • Dynie umyć, wydrążyć pestki, pokroić w kostkę. Skropić oliwą, doprawić przyprawami i posiekanym rozmarynem. Przemieszać i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, aż dynią będzie odpowiedni miękka. 
  • Orzechy uprażyć na suchej patelni.
  • Kaszę przepłukać. Zagotowac 2 szklanki wody, posolić. Wsypać kaszę i gotować na małym ogniu około 20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem na kilka minut. 
  • Ugotowana kaszę doprawić odrobiną oliwy, wymieszać z dynią, przełożyć na talerze i posypać posiekanymi orzechami.



Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne