Drożdżowy wieniec z makiem


Tradycyjny świąteczny makowiec przygotowywany w formie rolady to już klasyka.  Natomiast wieniec z makiem to trochę inna jego wersja, która na pewno zachwyci każdego i będzie stanowić piękną ozdobę świątecznego stołu. Drożdżowe maślane ciasto wypełnione pyszną masą makową, udekorowane lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową - to musi być pyszne!

Składniki:
500 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży
szkl. mleka
50 g masła
3 łyżki cukru
jajko
szczypta soli
400 g masy makowej
kandyzowana skórka pomarańczowa

na lukier: 1/2 szkl. cukru pudru
                 łyżka wrzątku


  • W dużej misce wymieszać przesianą mąkę, sól, drożdże i cukier. Masło rozpuścić i przestudzić. 
  • Dodać masło do suchych składników. Wlać również mleko i wbić jajko. Całość zagnieść ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych na gładkie i elastyczne ciasto. 
  • Uformować je w kule, wsadzić do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około godzinę. 
  • Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 x 50 cm. Wyłożyć na nie  masę makową i rozsmarować po całości. Zwinąć jak roladę, którą następnie przeciąż wzdłuż na połowy.
  • Obie połówki przepleść ze sobą na przemian, na końcu zlepiając boki i formując wieniec.
  • Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15-20 min.
  • W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C i wstawić do niego podrośnięty wieniec na około 30 minut.
  • Przygotować lukier: przesiany cukier puder utrzeć z wodą, aż będzie miał konsystencję gęstej śmietany.
  • Przestudzić ciasto na kratce, polukrować oraz posypać skórką z pomarańczy. 


Komentarze

  1. Piękny. Mam pytanie: masa makowa z puszki? Jeśli tak to jakiej firmy.
    Pozdrawiam,
    Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam domową masę makową, bo te z puszki nie mają dobrego składu niestety :/

      Usuń
  2. Wygląda rewelacyjnie, zapewne tak samo smakuje! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne