Drożdżowy wieniec z makiem
Tradycyjny świąteczny makowiec przygotowywany w formie rolady to już klasyka. Natomiast wieniec z makiem to trochę inna jego wersja, która na pewno zachwyci każdego i będzie stanowić piękną ozdobę świątecznego stołu. Drożdżowe maślane ciasto wypełnione pyszną masą makową, udekorowane lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową - to musi być pyszne!
Składniki:
500 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży
szkl. mleka
50 g masła
3 łyżki cukru
jajko
szczypta soli
400 g masy makowej
kandyzowana skórka pomarańczowa
na lukier: 1/2 szkl. cukru pudru
łyżka wrzątku
- W dużej misce wymieszać przesianą mąkę, sól, drożdże i cukier. Masło rozpuścić i przestudzić.
- Dodać masło do suchych składników. Wlać również mleko i wbić jajko. Całość zagnieść ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych na gładkie i elastyczne ciasto.
- Uformować je w kule, wsadzić do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około godzinę.
- Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 x 50 cm. Wyłożyć na nie masę makową i rozsmarować po całości. Zwinąć jak roladę, którą następnie przeciąż wzdłuż na połowy.
- Obie połówki przepleść ze sobą na przemian, na końcu zlepiając boki i formując wieniec.
- Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15-20 min.
- W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C i wstawić do niego podrośnięty wieniec na około 30 minut.
- Przygotować lukier: przesiany cukier puder utrzeć z wodą, aż będzie miał konsystencję gęstej śmietany.
- Przestudzić ciasto na kratce, polukrować oraz posypać skórką z pomarańczy.
wspaniały! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuńPiękny. Mam pytanie: masa makowa z puszki? Jeśli tak to jakiej firmy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Maria
Polecam domową masę makową, bo te z puszki nie mają dobrego składu niestety :/
UsuńWygląda rewelacyjnie, zapewne tak samo smakuje! :)
OdpowiedzUsuń