Bataty faszerowane czerwoną soczewicą
Lekki bezmięsny obiad, kolacja lub przekąska, która nie jest czasochłonna, a wygląda i smakuje wyjątkowo. Faszerowane słodkie ziemniaki z nadzieniem w wersji warzywnej z czerwonej soczewicy, cebulki, pomidorów i aromatycznych przypraw to strzał w dziesiątkę. Do tego tylko jogurt naturalny i mamy kompletne wegetariańskie danie. Palce lizać!
Składniki:
2 bataty
100 g soczewicy czerwonej
1/2 szkl. passaty pomidorowej
cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka mielonego kuminu
szczypta chilli
sól, pieprz
oliwa
dodatkowo: świeża kolendra
jogurt naturalny
- Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Bataty dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na połówki. Skropić oliwą, ułożyć w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut, aż będą miękkie.
- W tym czasie przygotować nadzienie: Soczewicę przepłukać i wsypać do osolonego wrzątku. Gotować około 10 minut, aż zmięknie. Odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oliwy, dodać przeciśnięty czosnek, kumin i chilli, następnie wlać passatę i gotować kilka minut.
- Upieczone bataty wyjąć z piekarnika, wybrać z nich łyżeczką miąższ, który dodać do sosu. Wrzucić do niego również ugotowaną soczewicę, całość przemieszać i pogotować jeszcze 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
- Wydrążone bataty napełnić farszem z soczewicy, polać jogurtem i posypać listkami świeżej kolendry.
dziękuję bardzo, cieszę się że smakuje :)
OdpowiedzUsuń