Bataty faszerowane czerwoną soczewicą


Lekki bezmięsny obiad, kolacja lub przekąska, która nie jest czasochłonna, a wygląda i smakuje wyjątkowo. Faszerowane słodkie ziemniaki z nadzieniem w wersji warzywnej  z czerwonej soczewicy, cebulki, pomidorów i aromatycznych przypraw to strzał w dziesiątkę. Do tego tylko jogurt naturalny i mamy kompletne wegetariańskie danie. Palce lizać!

Składniki:
2 bataty
100 g soczewicy czerwonej
1/2 szkl. passaty pomidorowej
cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka mielonego kuminu
szczypta chilli
sól, pieprz
oliwa

dodatkowo: świeża kolendra
                   jogurt naturalny

  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Bataty dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na połówki. Skropić oliwą, ułożyć w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut, aż będą miękkie. 
  • W tym czasie przygotować nadzienie: Soczewicę przepłukać i wsypać do osolonego wrzątku. Gotować około 10 minut, aż zmięknie. Odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oliwy, dodać przeciśnięty czosnek, kumin i chilli, następnie wlać passatę i gotować kilka minut. 
  • Upieczone bataty wyjąć z piekarnika, wybrać z nich łyżeczką miąższ, który dodać do sosu. Wrzucić do niego również ugotowaną soczewicę, całość przemieszać i pogotować jeszcze 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
  • Wydrążone bataty napełnić farszem z soczewicy, polać jogurtem i posypać listkami świeżej kolendry.


Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne