Rosół z kaczki


Treściwy domowy rosół z kaczki to zupa bardziej tłusta niż tradycyjny rosół drobiowy. Ma ciemniejszy kolor i jest również bardziej esencjonalny. Przepis bardzo prosty w wykonaniu, do podania z makaronem nitki lub lanymi kluskami. 


Składniki:
porcja rosołowa z kaczki
świeża włoszczyzna: 3 marchewki, 2 pietruszki, mały seler, kawałek pora
cebula
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
natka pietruszki
ewentualnie szczypta kurkumy


  • Mięso opłukać, włożyć do garnka i zalać 3 litrami zimnej wody. Dodać liście łyżeczkę soli i zagotować. 
  • Zmniejszyć ogień, usunąć szumowiny i dodać ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotować około godzinę. 
  • Cebulę opalić, a warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić razem z cebulą do bulionu. Przykryć i gotować na małym ogniu przez następna godzinę.
  • Pod koniec ewentualnie jeszcze doprawić i podawać z pokrojoną marchewką, makaronem i świeżą natką pietruszki.


Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne