Razowy chleb dyniowy
Nie ma to jak domowy pachnący bochenek chleba bez podejrzanych ulepszaczy :) Dlatego też polecam przepis na pszenny drożdżowy chleb z mąki razowej z dodatkiem puree z dyni, na którą sezon już niebawem się zakończy. Ja użyłam gęstego puree z pieczonej dyni Hokkaido, która ma zdecydowanie najładniejszy mocno pomarańczowy kolor i wyrazisty smak.
Składniki:
500 g mąki pszennej pełnoziarnistej/razowej
200 g puree z dyni
150 ml wody
2 łyżki oliwy
7 g drożdży suchych
2 łyżeczki soli
łyżeczka cukru
garść prażonych pestek dyni
opcjonalnie: łyżeczka przyprawy do dyni (PUMPKIN SPICE)
- Mąkę i sól przesiać do miski. Wymieszać z cukrem i drożdżami.
- Dodać puree z dyni, oliwę i wyrabiać ciasto stopniowo dolewając wodę.
- Wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych przez kilka minut, aż powstanie gładkie ciasto.
- Uformować z niego kulę, włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, żeby ciasto podwoiło swoją objętość.
- Po tym czasie wyjąć ciasto na blat, krótko wyrobić i uformować mały zgrabny bochenek.
- Przenieść go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie przykryć na około 30 minut.
- Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Na dole piekarnika umieścić naczynie z gorącą wodą.
- Wyrośnięty bochenek posmarować wodą i posypać pestkami dyni. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut.
- Wystudzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz