Pieczone bataty


Słodkie ziemniaki doprawione ziołami i pieczone w piekarniku to ciekawa alternatywa dla zwykłych frytek. Mają więcej wartości odżywczych i piękny pomarańczowy kolor, a sprawdzają się zarówno jako samodzielna przekąska np. z dipem jogurtowo-czosnkowym lub jako dodatek do dania głównego.  



Składniki:
kilka batatów
oliwa
świeży rozmaryn lub tymianek
sól, pieprz


  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C. 
  • Świeży rozmaryn posiekać. Bataty umyć, osuszyć i pokroić na grube frytki. Skropić oliwą, posypać pieprzem, solą i rozmarynem. Przemieszać, aby wszystkie przyprawy i oliwa pokryły bataty.
  • Wyłożyć je na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut, aż frytki zrobią się miękkie.


Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne