Pasta ze słonecznika
Wegańskie smarowidło z namoczonych pestek słonecznika z dodatkiem suszonych pomidorów i czosnku. Myślę, że w połączeniu ze świeżą pajdą chleba może zasmakować również niejednemu mięsożercy. Jest prosta i szybka w wykonaniu, a składniki łatwo dostępne chyba w każdym sklepie. Można ją przechowywać przez kilka dni w lodówce.
Składniki:
szklanka pestek słonecznika
kilka pomidorów suszonych
2-3 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól, pieprz
oliwa lub olej z suszonych pomidorów
natka pietruszki
- Pestki słonecznika namoczyć przez kilka godzin lub najlepiej całą noc w zimnej wodzie. Odcedzić i przepłukać.
- Do blendera wrzucić pomidory, obrany czosnek, namoczone pestki, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy. Zmiksować całość na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać również kilka łyżek wody, jeżeli masa jest za gęsta i zblendować ponownie.
- Natkę pietruszki posiekać i również dodać do pasty lub posypać nią kanapki.
- Przełożyć do zamykanego pojemnika i przechowywać w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz