Pasta ze słonecznika


Wegańskie smarowidło z namoczonych pestek słonecznika z dodatkiem suszonych pomidorów i czosnku. Myślę, że w połączeniu ze świeżą pajdą chleba może zasmakować również niejednemu mięsożercy. Jest prosta i szybka w wykonaniu, a składniki łatwo dostępne chyba w każdym sklepie. Można ją przechowywać przez kilka dni w lodówce.


Składniki:
szklanka pestek słonecznika
kilka pomidorów suszonych
2-3 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól, pieprz
oliwa lub olej z suszonych pomidorów
natka pietruszki

  • Pestki słonecznika namoczyć przez kilka godzin lub najlepiej całą noc w zimnej wodzie. Odcedzić i przepłukać.
  • Do blendera wrzucić pomidory, obrany czosnek, namoczone pestki, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy. Zmiksować całość na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać również kilka łyżek wody, jeżeli masa jest za gęsta i zblendować ponownie.
  • Natkę pietruszki posiekać i również dodać do pasty lub posypać nią kanapki.
  • Przełożyć do zamykanego pojemnika i przechowywać w lodówce.


Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne