Karmelizowane marchewki


Po pieczonych frytkach marchewkowych czas na jakieś z patelni... Chrupiące młode marchewki w słodkiej glazurze z masła i miodu to rewelacyjna szybka przegryzka na ciepło lub dodatek do dania głównego. Dla przełamania słodkości doprawiłam je również solą i świeżo mielonym kolorowym pierzem.



Składniki:
pęczek młodych marchewek
2-3 łyżki masła 
2 łyżki miodu 
sól, pieprz

  • Zagotować wodę z odrobiną soli.
  • Wrzucić do niej umyte marchewki i gotować kilka minut.
  • Odcedzić, przelać zimną wodą i przestudzić.
  • Na patelni roztopić masło, wrzucić marchewki, doprawić i polać miodem. 
  • Wymieszać i smażyć kilka minut, aż marchewki będą pokryte karmelem. 



Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne