Gofry dyniowe
Gofry dyniowe to moje nowe odkrycie tej jesieni. Nie sądziłam, że są tak smaczne i myślę, że jeszcze nie raz je zrobię. I jeszcze ten energetyzujący kolor! Do przygotowania puree polecam Hokkaido, która jest najbardziej mączysta ze wszystkich rodzajów dyni. A przepis na puree znajdzieje pod TYM linkiem. Moje gofry podaję z domowymi powidłami śliwkowymi na podwieczorek lub słodkie śniadanie.
Składniki:
100 g puree z dyni
1,5 szkl. mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
szkl. mleka
2 jajka
2 łyżki brązowego cukru
3 łyżki oleju kokosowego
szczypta soli
opcjonalnie: 1/2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy PUMPKIN SPICE
- Olej kokosowy roztopić i przestudzić.
- Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem i cynamonem.
- Dodać puree, mleko, jajka i olej. Całość zmiksować lub wymieszać trzepaczką i odstawić na kwadrans.
- Mocno rozgrzać gofrownicę i smażyć na niej gofry przez kilka minut na złoty kolor.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz