Ciasto ze świeżą żurawiną
Skoro już udało mi się zdobyć w sklepie świeżą żurawinę, postanowiłam upiec z nią szybkie ciasto. Owoc ten jest kwaśny i cierpki, dlatego idealnie nadaje się do słodkiego, maślanego ciasta. A dodatek otartej skórki z pomarańczy podkreśla smak całości.
Składniki:
200g świeżej żurawiny
szkl. cukru
100 g masła
1,5 szkl. mąki
2 jaja
łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z pomarańczy
- Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blaszkę o wymiarach około 20 x 30 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do miski wsypać cukier, miękkie masło i skórkę z pomarańczy, utrzeć mikserem.
- Następnie wbijać kolejno jajka, ciągle dokładnie ucierając. Na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.
- Wrzucić żurawinę, delikatnie przemieszać i wylać masę do formy. Wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 min do tzw. suchego patyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz